Wegkijken

Het signaal, een vervolg waarneming

Ik heb het er al eerder over gehad, de omgang met signalen en met name het negeren van signalen. Voorbeelden zijn er te over van genegeerde signalen. Van kleine alle daagse zaken zoals een lekkende wasmachine tot het negeren van signalen die bijvoorbeeld de klimaat veranderingen aan gaan waar we momenteel met zijn allen last van hebben. Denk aan Donald Trump die doodleuk beweert dat er niets van klopt en vrolijk nieuwe steenkool contracten laat afsluiten.

Daar zit wat mij betreft een kern waarom signalen genegeerd worden of weg gemanaged worden. Een andere agenda dan die voor het grote publiek inzichtelijk is. De redenen kunnen divers zijn maar veelal economisch gedreven maar ook politiek gedreven.

Helaas maak ik dat in de IT-projecten ook mee. In talloze projecten worden signalen afgegeven maar waarop ogenschijnlijk onvoldoende op wordt geacteerd.

Regelmatig speelt de vraag door het hoofd waarom dit zo is? Mijn ervaring is dat er dan andere belangen een rol spelen die niet inzichtelijk zijn. Mensen willen perse die belangen behartigen of realiseren zonder open te staan voor de effecten op (midden) lange termijn of de risico’s die in de keten gaan ontstaan te willen zien.

De praktijk leert dat de deelnemende partijen veelal in staat zijn de ontstane brandjes te blussen waardoor de echte problematiek voor beslissers niet echt inzichtelijk wordt.

De vraag is wat hier aan te doen?

Zelf probeer ik altijd als een giraffe te kijken naar de overkoepelende zaken. Uit de signalen de rode draad destilleren en kijken wat de reacties zijn. Dat werkt meestal wel goed.

Een wat ruwere aanpak is het recht op de man af vragen wat er aan de hand is. Dat kan af en toe tot verrassende reacties leiden waar je wel tegen moet kunnen.

Eerlijk gezegd heb ik nog niet de ultieme aanpak gevonden. Mochten er lezers zijn van deze blog met mooie oplossingen dan hoor ik deze graag.

Veel inspiratie toegewenst.