Wegkijken

Het signaal, een vervolg waarneming

Ik heb het er al eerder over gehad, de omgang met signalen en met name het negeren van signalen. Voorbeelden zijn er te over van genegeerde signalen. Van kleine alle daagse zaken zoals een lekkende wasmachine tot het negeren van signalen die bijvoorbeeld de klimaat veranderingen aan gaan waar we momenteel met zijn allen last van hebben. Denk aan Donald Trump die doodleuk beweert dat er niets van klopt en vrolijk nieuwe steenkool contracten laat afsluiten.

Daar zit wat mij betreft een kern waarom signalen genegeerd worden of weg gemanaged worden. Een andere agenda dan die voor het grote publiek inzichtelijk is. De redenen kunnen divers zijn maar veelal economisch gedreven maar ook politiek gedreven.

Helaas maak ik dat in de IT-projecten ook mee. In talloze projecten worden signalen afgegeven maar waarop ogenschijnlijk onvoldoende op wordt geacteerd.

Regelmatig speelt de vraag door het hoofd waarom dit zo is? Mijn ervaring is dat er dan andere belangen een rol spelen die niet inzichtelijk zijn. Mensen willen perse die belangen behartigen of realiseren zonder open te staan voor de effecten op (midden) lange termijn of de risico’s die in de keten gaan ontstaan te willen zien.

De praktijk leert dat de deelnemende partijen veelal in staat zijn de ontstane brandjes te blussen waardoor de echte problematiek voor beslissers niet echt inzichtelijk wordt.

De vraag is wat hier aan te doen?

Zelf probeer ik altijd als een giraffe te kijken naar de overkoepelende zaken. Uit de signalen de rode draad destilleren en kijken wat de reacties zijn. Dat werkt meestal wel goed.

Een wat ruwere aanpak is het recht op de man af vragen wat er aan de hand is. Dat kan af en toe tot verrassende reacties leiden waar je wel tegen moet kunnen.

Eerlijk gezegd heb ik nog niet de ultieme aanpak gevonden. Mochten er lezers zijn van deze blog met mooie oplossingen dan hoor ik deze graag.

Veel inspiratie toegewenst.

Pakketten en testen; een vertragende factor?!

Pakketten en testen. Is dat een logische combinatie? Is het inderdaad een vertragende factor of kan het elkaar juist versterken.

Pakketten kies je om bepaalde redenen. Het gebruik maken van generieke oplossingen of standaarden vanuit de markt, onvoldoende capaciteit om zelf te kunnen ontwikkelen etc. Zo zijn vele redenen te bedenken om te werken met (standaard) pakketten. Een pakket staat niet op zich maar is geïntegreerd in het totale landschap binnen een organisatie. Het pakket vult een onderdeel van de keten in. Daarbij is het natuurlijk van belang dat de keten goed functioneert en er voor zorgt dat de klanten tevreden zijn en blijven.

Zoals bij maatwerk systemen het geval is krijg je ook bij pakketten te maken met updates t.a.v. het pakket of bijvoorbeeld andere wensen t.a.v. de inrichting door bijvoorbeeld veranderende business omstandigheden. Deze wijzigingen moeten gevalideerd worden om te voorkomen dat er allerlei ongewenste neveneffecten gaan ontstaan. De benodigde inspanning kan flink oplopen en heeft wellicht ook een repeterend karakter bij meerdere releases per jaar. Vooral als er (nog) handmatig getest wordt. De benodigde inspanning wordt mede bepaald door de omvang van een regressietest. Uiteraard is deze omvang afhankelijk van de aard van de wijzigingen.

Handmatig testen heeft een grote waarde maar is niet toereikend meer gezien de hoeveelheid updates die beschikbaar zijn, de snelheid waarmee deze geïmplementeerd moeten worden en de tijd die nodig is voor de testuitvoering.

Dan is het toepassen van geautomatiseerd testen een absolute must om het ontwikkeltempo bij te kunnen houden. Zeker gezien als je richting een DevOps situatie gaat bewegen.

Echter, bij de introductie van testautomatisering worden nieuwe uitdagingen geïntroduceerd. Testautomatisering moet herhaalbaar, herbruikbaar en overdraagbaar zijn. Het opvoeren van een bijvoorbeeld een pensioen polis met ingangsdatum vandaag is mooi en de gedefinieerde testgevallen kun je vandaag perfect uitvoeren. Alleen morgen is vandaag niet meer en dan werken je gedefinieerde testgevallen niet meer. Kortom, je testgevallen zijn niet herbruikbaar en herhaalbaar.

Wat kun je er aan doen? De oplossing is voorhanden. Zoals je een informatiesysteem bouwt op basis van een architectuur moet je testautomatisering ook opzetten onder architectuur. We noemen dat testautomatiserings-architectuur waarmee je o.a. herbruikbaarheid en herhaalbaarheid van je geautomatiseerde testen bereikt.

Door deze aanpak kun je snel en gedegen een wijziging, fix, release etc. valideren waarmee de doorlooptijd van de test en daardoor de doorlooptijd van een release aanzienlijk kunt verkorten. Je bereikt dan de situatie dat testen geen vertragende factor meer is maar een katalysator om wijzigingen snel in productie te kunnen zetten.

Wil je meer weten over het opzetten van een toekomstvaste testautomatiserings-architectuur? Kijk dan in het boek: testautomatisering wendbaar organiseren of de website https://mailchi.mp/a6bc6ba0b694/testautomatisering.

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen?

Heb je een vraag of wil je met ons sparren? Neem gerust contact op met Martijn. Hij denkt graag met je mee!