Xray: Maak je testcases in Jira inzichtelijk

Atlassian Jira biedt vele mogelijkheden om je werk agile te organiseren. Voor product owners, scrum masters en developers is Jira hier uitermate geschikt voor. Voor testers biedt Jira in de basis helaas niet veel ondersteuning. Maar met behulp van de Atlassian Jira app Xray kun je je testcases in Jira wel zichtbaar maken.

Xray Test Management voor Jira

Xray is een addon voor Jira die alle testcases als Jira issues verwerkt. Hierdoor ben je als tester meteen zichtbaar in het gehele Jira proces van je team.

Xray ondersteunt handmatige en geautomatiseerde testcase in Jira waarbij stappen, data, precondities, verwacht resultaat en meer, toegevoegd kunnen worden door middel van handmatige invoer of via het importeren van bestaande testcases uit csv, json of andere bestanden. Tevens biedt Xray ondersteuning voor BDD met gebruik van Gherkin scenario’s. Hierdoor wordt de drempel tussen business en IT verlaagd, doorlooptijd korter en de herkenbaarheid bij de business groter. Geautomatiseerde testcases kunnen ook vanuit andere frameworks geïmporteerd worden zodat je testcases en resultaten van bijvoorbeeld Selenium, TestNG, JUnit, Robot Framework etc. ook zichtbaar worden. In combinatie met continue integratie, met bijvoorbeeld Bamboo of Jenkins, biedt dit een mooie meerwaarde voor het gebruik in Jira.

Om overzicht te behouden van de status van alle testcases biedt Xray verschillende rapporten en handige dashboards. Testcases kunnen georganiseerd worden in test plans en/of test executions waarbij snel en makkelijk koppelingen gemaakt kunnen worden met stories, tasks of bugs. Zo houd je grip en creëer je duidelijkheid met betrekking tot de status van de testuitvoering en mogelijke bugs.

Identify & Xray

Omdat Xray als addon op Jira de mogelijkheid biedt om testcases bij elkaar te brengen, te koppelen aan stories en om continu inzicht te geven in de status van de testuitvoering, is Xray voor Jira een perfecte aanvulling voor teams die kwaliteit serieus nemen.

Wil je meer weten over Xray, of wil je weten wat Identify voor jou kan betekenen met Xray voor Jira? Neem dan contact met ons op!

Pakketten en testen; een vertragende factor?!

Pakketten en testen. Is dat een logische combinatie? Is het inderdaad een vertragende factor of kan het elkaar juist versterken.

Pakketten kies je om bepaalde redenen. Het gebruik maken van generieke oplossingen of standaarden vanuit de markt, onvoldoende capaciteit om zelf te kunnen ontwikkelen etc. Zo zijn vele redenen te bedenken om te werken met (standaard) pakketten. Een pakket staat niet op zich maar is geïntegreerd in het totale landschap binnen een organisatie. Het pakket vult een onderdeel van de keten in. Daarbij is het natuurlijk van belang dat de keten goed functioneert en er voor zorgt dat de klanten tevreden zijn en blijven.

Zoals bij maatwerk systemen het geval is krijg je ook bij pakketten te maken met updates t.a.v. het pakket of bijvoorbeeld andere wensen t.a.v. de inrichting door bijvoorbeeld veranderende business omstandigheden. Deze wijzigingen moeten gevalideerd worden om te voorkomen dat er allerlei ongewenste neveneffecten gaan ontstaan. De benodigde inspanning kan flink oplopen en heeft wellicht ook een repeterend karakter bij meerdere releases per jaar. Vooral als er (nog) handmatig getest wordt. De benodigde inspanning wordt mede bepaald door de omvang van een regressietest. Uiteraard is deze omvang afhankelijk van de aard van de wijzigingen.

Handmatig testen heeft een grote waarde maar is niet toereikend meer gezien de hoeveelheid updates die beschikbaar zijn, de snelheid waarmee deze geïmplementeerd moeten worden en de tijd die nodig is voor de testuitvoering.

Dan is het toepassen van geautomatiseerd testen een absolute must om het ontwikkeltempo bij te kunnen houden. Zeker gezien als je richting een DevOps situatie gaat bewegen.

Echter, bij de introductie van testautomatisering worden nieuwe uitdagingen geïntroduceerd. Testautomatisering moet herhaalbaar, herbruikbaar en overdraagbaar zijn. Het opvoeren van een bijvoorbeeld een pensioen polis met ingangsdatum vandaag is mooi en de gedefinieerde testgevallen kun je vandaag perfect uitvoeren. Alleen morgen is vandaag niet meer en dan werken je gedefinieerde testgevallen niet meer. Kortom, je testgevallen zijn niet herbruikbaar en herhaalbaar.

Wat kun je er aan doen? De oplossing is voorhanden. Zoals je een informatiesysteem bouwt op basis van een architectuur moet je testautomatisering ook opzetten onder architectuur. We noemen dat testautomatiserings-architectuur waarmee je o.a. herbruikbaarheid en herhaalbaarheid van je geautomatiseerde testen bereikt.

Door deze aanpak kun je snel en gedegen een wijziging, fix, release etc. valideren waarmee de doorlooptijd van de test en daardoor de doorlooptijd van een release aanzienlijk kunt verkorten. Je bereikt dan de situatie dat testen geen vertragende factor meer is maar een katalysator om wijzigingen snel in productie te kunnen zetten.

Wil je meer weten over het opzetten van een toekomstvaste testautomatiserings-architectuur? Kijk dan in het boek: testautomatisering wendbaar organiseren of de website https://mailchi.mp/a6bc6ba0b694/testautomatisering.

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen?

Heb je een vraag of wil je met ons sparren? Neem gerust contact op met Martijn. Hij denkt graag met je mee!