De Moderne Tester

Al langere tijd praten we, als test community, over de wijzigende rol van de tester. Van klassiek waterval naar het schaap met de 5 poten die de modernste technieken beheerst, technisch onderlegt is, communicatief vaardig is en op meerdere niveaus kan schakelen.

De gereedschapskist van de tester moet steeds verder gevuld zijn om aan alle eisen te kunnen blijven voldoen. Je ziet ook wel de termen T-shape of M-shape gebruikt worden om aan te geven dat een tester van veel onderwerpen kennis heeft waarvan enkele diepgaand. Het valt hierbij op dat het vooral over kennis gaat.

Wij praten liever over de moderne tester, anno 2020. In onze ogen bevat de moderne tester een aantal kenmerken en wel:

Trots

De Moderne Tester staat voor zijn/haar vakmanschap. Is in het bezit van een gereedschapskist waarmee hij elke testklus kan klaren. Dit loopt van het kennen en kunnen toepassen op het juiste moment van alle soorten testtypen, testtechnieken tot het kunnen schrijven van use cases en het kunnen plannen van alle test activiteiten. De moderne tester is trots op de waarde die hij/zij toevoegt.

Onbevreesd

De Moderne Tester is een kameleon. Is in staat om vakgebieden aan elkaar te koppelen, te schakelen tussen niveaus en is organisatie sensitief. Weet als geen ander hoe het spel werkt van beïnvloeden, overtuigen en omgaan met weerstand. Is in staat mensen te verbinden en samen te werken waardoor het team in staat is topkwaliteit te leveren. Want samen ben je immers sterk. De moderne tester neemt zijn/haar plaats volledig in binnen een scrumteam en levert 24/7 toegevoegde waarde. Is het kwaliteitsgeweten van het team en weet de kwaliteit te sturen. Ongeacht het niveau en de weerstand blijft de tester de kwaliteitsboodschap uitdragen.

Kundig

De Moderne Tester bezit een stevige set aan basis skills voor testautomatisering. Beheerst één type tool goed en weet dit te vertalen naar andere gelijksoortige tools. Kent de concepten hoe testautomatisering goed en toekomst vast kan worden opgezet. Beter een tool goed in de vingers dan van veel tools iets weten. Weet wanneer en hoe deze tooling in te zetten. Hoeft niet perse het op te kunnen bouwen vanaf scratch maar moet zeker in staat zijn om voort te kunnen borduren op de basis die hij samen met een developer op heeft gezet.

Praten we hier over een schaap met 5 poten? Wij denken van niet. Een ding is zeker, de moderne tester is net een kameleon. Afhankelijk van de omgeving past de moderne tester zich aan, in ons geval in techniek, proces en gedrag. En zorgt ervoor altijd toegevoegde waarde te leveren. Op deze wijze is de moderne tester in staat om altijd de juiste zaken in te brengen. Op het juiste moment afgestemd op de omstandigheden.

Dit is ons beeld van de moderne tester. Herken je dit? Heb je een ander beeld? Laat het ons weten in een reactie.