Gevoeligheden

Veranderen is een uitdaging waarbij vele aspecten een rol spelen. Het is af en toe dansen op het slappe koord. Je moet mee bewegen om niet te vallen maar wel koers houden om voortgang te boeken. Kortom, laveren door de omstandigheden heen. Een punt waar je zeker mee te maken krijgt zijn de gevoeligheden die leven. Vaak volstrekt onbekend voor je maar zeker voelbaar in sessies, workshops etc. Gevoeligheden tussen mensen. Vaak door zaken uit het verleden veroorzaakt. Gevoelige processen. Oh als je daar aan komt dan…… Ooit een keer door iemand bedacht, waarschijnlijk met veel (informele) invloed in de organisatie. Wordt dan als een heilig huisje beschouwd. Of onderwerpen waar bijvoorbeeld een maatschappelijk debat moeilijk is over te voeren. Denk aan de hypotheek aftrek. Bij iedere kabinetsformatie een onderwerp van discussie. Betekent dit dat dergelijke situaties niet bespreekbaar meer zijn. Dat zou een lock in betekenen met als consequentie dat verandering (bijna) onmogelijk wordt gemaakt. Ook hier doemt de vraag op wat kun je er aan doen? Hangt er vanaf hoe groot je cirkel van invloed is. Direct of indirect. Gevoeligheden tussen mensen kun je bespreekbaar maken en uit de wereld helpen. Werkt het helemaal niet dan kun je de bezetting van je team wijzigen. Je moet de koers niet laten beïnvloeden door gevoeligheden tussen mensen. Dan ben je niet meer in staat de verandering door te voeren. Uiteraard wel goed luisteren en de signalen serieus nemen. Krijg je met heilige huisjes te maken dan komt er iets meer bij kijken. Het is zaak dit te herkennen en steun te zoeken bij sponsors, de opdrachtgever en niet op de laatste plaats de persoon in kwestie zelf. Maak objectief inzichtelijk wat het punt is en waarom het huisje verbouwd moet worden. Zet het in het grote geheel en bovenal laat de persoon in kwestie in zijn waarde. Toon respect voor wat er neergezet is maar kies bijvoorbeeld de insteek dat de basis verbreed moet worden om te kunnen anticiperen op de toekomst.